Ugye, hogy eszébe sem jutott!? Szinte minden italról elmondható, hogy az egyik legfontosabb korlátozó tényezője a készítése során felhasznált víz tisztasága. Klórozott, vas ízű vízből nem lehet finom kávét készíteni! Három lehetőségünk van, hogy elkerüljük a kávé rossz ízét és a gép vízkő általi meghibásodását!
Először: ott, ahol a csapvíz megfelelő ízűnek, összetételűnek tűnik: a csapvíz használata. Ez elég kézenfekvő, nem? De, ne felejtsük el, hogy nemcsak saját egészségünkről és az eszpresszó ízéről van szó, hanem kemény víz esetén, a kávéfőzőnk épségéről is! Ahol a készülék vízzel érintkezik ott vízkövesedni fog! Ezért a kemény vizet használó gépet az előírt időközönként vízkőteleníteni kell, különben egy idő után, nem lesz, ami kávét főzzön nekünk!
Másodszor: valamely ismert ásványianyag-tartalmú, palackozott víz használata kávéfőzésre. Ez a lehetőség is elég népszerű. Sokféle megfelelő összetételű palackozott víz kapható a boltokban, ki lehet tapasztalni melyikkel a legjobb a számunkra készített kávé. De, a palackozott víz használatától a készülék ugyanúgy vízkövesedik, bár lényegesen lassabban és kisebb mértékben. Ennél a módszernél inkább a mi szánk íze a hangsúlyosabb, mint a készülék "egészsége", persze erről se feledkezzünk meg! Akkor is, ha a csapvizünket megfelelő minőségűnek tartjuk, egyszer mindenképpen próbáljuk ki a kávéfőzést palackozott vízzel. Könnyen előfordulhat, hogy az ivásra kiváló ízű víz a kávénak mégis kölcsönöz valami mellékízt, amelyet a palackozott vízzel nem tapasztalunk.
Harmadszor: valamilyen víztisztító eljárás bevetése a csapvíz szűrésére. A csapból elvileg tiszta víz folyik, mégsem vagyunk elégedettek a végeredménnyel, hiszen évi 116 liter palackozott ásványvizet fogyasztunk fejenként (korábbi adat 2014-ből). Ha otthon tisztítanánk a vizet, spórolhatunk vele és még környezettudatosabbak is lehetünk.
A szűrőkancsók a fizikai szennyeződéseket és a vízben található íz- és illathatást rontó, illetve rákkeltő összetevőket szűrik ki, esetleg plusz ásványi anyagot adagolnak a szűrt vízhez. Használatuk nem igényel nagyobb beavatkozást a vízhálózatban, és működésük is egyszerű: a szűrőbetét aktivizálását követően a kancsó felső tartályát megtöltjük csapvízzel, ami a gravitáció segítségével átfolyik a szűrőbetéten, és az alsó tartályból kiöntve a frissen tisztított víz már fogyasztható is. Tadám!